Każda kuchnia cechuje się własnymi obyczajami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Większości z nas łączy się jedynie z pierogami (jakie są wybitnie cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi honoruje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone przeważnie z Polską. Można dostać je w wyjątkowych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak szablonowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W ostateczności to jedynie jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak powtórnie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie produkty i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film