dania wegetariańskie z mozzarella

Rozkoszny, łączący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Oczywiście, gra toczy się o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dokładnie z regionu Kampania. Własną popularność zawdzięcza nie wyłącznie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, ale także charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie nowego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, niemniej jednak jednocześnie nie zmienia swojego łagodnego oraz naturalnego smaku.

tiramisu

Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem sporadycznie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Spieszmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie produkty seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle specyficzne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Niewątpliwie ser mozzarella nie jest wyprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w szczególnych pojemnikach oraz opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieustannie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne

przepisy na włoskie dania   

Wszyscy fanatycy serów, restauratorzy, kucharze lub najzwyczajniej w świecie pospolici ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w istocie ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to towary seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy także mozzarelli. W jaki sposób nadmieniono na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w najwyższym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są wpisane na listę towarów chronionych oraz tradycyjnych.

galbani

Skąd wobec tego wziąć pionierski, dobry ser mozzarella? Wystarczy udać się do sprawdzonych delikatesów. Wypada jednak liczyć się z tym, że innowacyjny włoski ser będzie dużo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy standardowego sera mozzarella możemy ogłosić jedno – w rzeczy samej należałoby dopłacić i cieszyć się pysznym smakiem.